Toppmeny

Inbjudan till föreläsning och workshop om Makerspace

Den 12/4 kl 12 – 15 så bjuder Väsby Lärlabb och Ett Lärande Väsby in till en föreläsning och workshop om makerkultur och makerspace. Vi gör det här med anledning av Skolverkets översyn och arbete med att uppdatera läroplanerna och kursplanerna i t ex matematik och samhällskunskap med innehåll kopplat till digital kompetens och programmering.

quirk

Elev med en Quirkbot

 

Skolverket skriver:

Digital kompetens blir allt viktigare i dagens samhälle. Därför har vi på uppdrag av regeringen tagit fram ett första förslag på hur digital kompetens och programmering ska förstärkas och tydliggöras i undervisningen. Den som vill kan nu lämna synpunkter på förslagen. Vår bedömning är att programmering inte ska bli ett nytt ämne i grundskolan utan ingå framför allt i matematik och teknik.

Ur Digital kompetens och programmering ska stärkas i skolan

Den 12/4 får man en chans att informera sig om de nationella IT-strategierna för skolan samt en chans att lära sig mer om makerkultur, och viktigast av allt, testa verktyg, material, färdigheter och förmågor kopplat till ett makerspace.

Vad är ett makerspace?

Deltagarstyrd yta som tillhandahåller teknik, verktyg och utbildningsmöjligheter för intresserade. Denna kreativa miljö ger möjligheter att designa, prototypa och tillverka saker med verktyg som annars vore omöjliga att få tillgång till, såsom 3D-printers, scannrar, symaskiner och lödstationer. Men framför allt det fria flödet av lärande, idéer och resurser – DIY (Do it yourself) och DIT (Do it together) är viktigare principer än verktygen för ett makerspace.

Kl. 12.00 – 12.45 Kom och ta en wraps och lyssna på Carl Heath från Interactive Institute som pratar om Makerspace. Vad är det och varför har det blivit en angelägenhet för skolan och kommunen. Hur kan Upplands Väsby Kommun förbereda sig för detta och bygga arenor för denna omställning i samhället?

Kl. 12.45 – 13.15 Carl Bärstad från Quirkbot pratar om deras material och hur de tänker kring skolan, makerkultur och programmering.

Kl. 13.15 – 15.00 Testa på. Hur fungerar en 3D-printer, bygg ett fruktpiano med MakeyMakey eller en robot med sugrör och QuirkBot! Och hur tänker förskolan med datalogiskt tänkande och BeeBots?

Lokal:
Vi är i Messingen och lokalen Ragnvald på plan 2.

Anmälan (endast för tjänstemän och anställda pedagoger/skolledare i Upplands Väsby)

, , ,

No comments yet.

Kommentera