V.45 Makerspace på konferensen Så Funkar Det

Förra veckan bjöd på skolutvecklingskonferensen Så Funkar Det där makerspace hade fler olika moment. Först Rundtur på makerspace och prova-på-tillfälle med Pelle:

Här är workshoppen där inga frågor är för dumma eller konstiga! Vi inleder med en rundvandring på makerspace och tittar på lokalen, material och alla möjligheter samt visar vad andra förskolor och skolor hittat på. Sedan tar vi en diskussion om läroplansförändringarna, vad de betyder i praktiken och hur digital kompetens hänger samman med programmering och IT-slöjd.

Slutligen prövar vi ett par upplägg med material och lektionsupplägg som ni efter avslutad workshop kan ta med er och köra själva.

Där fick deltagarna först en rundtur i lokalerna, presenterat möjligheter och exempel från andra verksamheter samt testa att konstruera Tramsbottar.

Sedan Programmera Mera i Förskolan med Amanda:20171031_111709

Vad händer när barn i förskolan möter Programmera Mera? Amanda berättar om erfarenheter och reflektioner från sitt arbete i barngrupp på förskolan, när hon och barnen tillsammans upptäckte och arbetade kring Utbildningsradions succéprogram, Programmera Mera. Vi ställer oss frågor om vad programmering är, och på vilket sätt det kan bli meningsfullt för barn. Det blir också praktiskt arbete med olika övningar.

Amanda gick igenom sorteringsövningar med halloweengodis, ASCII-tabeller med pärlor och hur påklädningen på förskolan kan fungera som en instruktion och sekvens.

 

Framgångar

En viktig och smygande förändring har skett i kommunen och bland verksamheterna när pedagogisk personal smiter förbi på en fika, lånar lite grejer eller sätter sig ned med oss och smider planer. Det här med att vi är som ett annex av verksamheterna, en satellit och mötesplats där vi kan mötas som ”kollegor” för att diskutera deras tema, visa och låna ut prylar, tipsa om upplägg, eller bryta ned läroplansförändringarna. Att få vara en sådant naturligt bollblank för personal ute i ”våra” verksamheter är en milstolpe. Även om det bara är en fika. Eller kanske speciellt då.  🙂

Motgångar

Städning. Kaffekokning. Sortering. Byggnation. Märkning. Bokningar. Blogga. Kalender. Det här är administrativa grejer som tar tid, och vi märker av när man slarvat med grundjobbet att det kommer surt efter och biter en i svansen. Det behövs system för att driva ett makerspace – och vi bygger samtidigt som vi kör workshops och ibland märker man att förarbetet kring logistik, förvaring och materiallistor hade kunnat vara bättre. Surt.

, ,

Comments are closed.