Utmaning från förskolan Skogsdungen

Nedan är ett inlägg från den kommunala förskolan Skogsdungen, avdelningen Ekorren och förskolläraren Fia. I samband med en workshop ställde personalen lite olika frågor om 3D-skrivare och vad man kan använda dem till, och det visade sig att de hade ett problem som de sökte en lösning på. Väggfästen till ipads. Och vi på makerspace lovade att hjälpa till om vi kunde få personalens och barnens tankar samt skisser på lösningen.

Utmaningen

Besök på makerspace

Nu monterar vi väggfästet

Ipadstationen är färdig


Design av Julie

Design av Julie

 Väggfästen till Ipad

Hej Väsby Makerspace!

Här kommer vårt försök till att utforma och designa väggfästen till Ipads. På Ekorren skulle vi vilja sätta upp Ipadsen på väggen så att barnen kan använda dem själva mycket mer.

Hur ska vi göra för att kunna sätta fast dem i väggen? ”Kludd! Kludd och tuggummi!”

Jag frågade barnen: Hur ska vi göra för att kunna sätta fast dem i väggen? Ilse snart 3 år. ”Kludd! Kludd och tuggummi!” Ilse visar sin ritning. ”Det ska vara många färger. Den ska sitta där”. Ilse pekar på väggen. Nore snart 3 år. ”Den ska sitta på väggen. Där!” visar Nore och pekar på väggen. De får frågan om man kan sätta fast Ipaden på något annat sätt. Båda funderar en liten stund och så kommer Nore på ”Skruv! Skruva i väggen. Pappa kan! Paddan sitta där!” Sedan falnade intresset för Ilse och Nore.

När vi efter några dagar reflekterar över samma problemlösning så svarar de på samma sätt förutom att Nore tillägger att vi ska använda godis också så att Ipaden kan sitta fast. Bara för att testa så tog jag frågan med mig hem för att se vad mina döttrar hade för lösning på problemet. Julie 4,5 år. ”Man behöver kludd, lim och stenar”. Dock kunde hon inte förklara på något bättre sätt just då men tecknade en ritning över hur hon hade tänkt. Även där frågade jag efter ett par dagar om hon hade funderat något mer över hur man skulle få fast Ipaden på väggen. ”Först tar man stenarna och så limmar man fast dem på väggen. Sedan tar man kluddet och sätter fast Paddan.”

Matilda snart 7 år. ”Den ska sitta fast med spikar i väggen och så ska det finnas ett lås. Det ska finnas spännen så att man kan klämma fast den men också att ta bort den. Det finns ett lås som man kan låsa och låsa upp. Sedan finns det en rem också så att man kan hänga den på väggen.”

Förskolläraren Fias utmaning

Min tanke är att det ska vara fyra hörn som man printar ut i ett hårt men ändå lite lätt böjligt material och skruvar fast i väggen. Dock gillar jag verkligen Matildas idé med att det ska vara som en platta som sitter fast i väggen och att det sedan är som klämmor som man kan klämma fast och lossa Ipaden på ett enkelt sätt. Får tyvärr känslan att det kanske blir för många komponenter att få ihop om man ska printa dem. Skickar med en video där Matilda resonerar över sin ritning. Spelade även in med de andra barnen men de var mest bara intresserade över kludd, tuggummi och många färger. Bifogar även fem ritningar gjorda av oss.

Vi har ju tänkt att kunna sätta fast våra Ipads på flera olika ställen då vi har tre stycken på Ekorren. Vi tänkte sätta fast en på väggen där ett tidigare ”ljudmemory” har suttit, sedan på kortsidan av vår IKEA Expedithylla eller vår andra hylla som har en central plats på avdelningen. Sist skulle vi vilja kunna sätta fast ett fäste på ett IKEA Lackbord. Så önskemålet är minst tre(!) fästen. Så om du har olika förslag på fästen så kanske vi skulle kunna testa olika för att se vilken som kanske fungerar bäst… Vi har ju tre stycken IPad Air 2 på avdelningen. Måtten på dem är: Höjd 240 mm Bred 169,5 mm Djup 7,5 mm. Det här känns hur kul som helst nu!

Väntar med spänning.

Trevlig helg och vänliga hälsningar Ilse, Nore, Julie, Matilda och Fia

, , ,

Comments are closed.