3D printning av väggfästen till IPad

Nedan är ett inlägg från den kommunala förskolan Skogsdungen, avdelningen Ekorren och förskolläraren Fia. I samband med en workshop ställde personalen lite olika frågor om 3D-skrivare och vad man kan använda dem till, och det visade sig att de hade ett problem som de sökte en lösning på. Väggfästen till ipads. Och vi på makerspace lovade att hjälpa till om vi kunde få personalens och barnens tankar samt skisser på lösningen.

Utmaningen

Besök på makerspace

Nu monterar vi väggfästet

Ipadstationen är färdig


20180308_091528

Hur fungerar en 3D-skrivare? Saga och Matilda diskuterar

Besöket

Idag fick Ilse, Yousef, Saga, Nils och Matilda följa med till Väsby Makerspace. Syftet var att barnen ska få vara delaktiga i utformningen av väggfästen till avdelningens IPads. Under tidigare tillfällen har Nore och Ilse gjort ritningar och berättat sina funderingar om hur man kan sätta fast Ipads på väggen. Deras tankar då var att det skulle vara många färger och att vi kan sätta fast dem med tuggummi och kludd. För att få in andra tankar och idéer så fick även Fia och hennes döttrar Matilda samt Julie testa att göra ritningar.

Ritningarna

20180308_085350Våra ritningar och funderingar skickades sedan till Per Falk på Väsby Makerspace som utformat dessa till prototyper som printats ut med 3D-skrivare. På Makerspace hittar Nils och Yousef prototyperna som Per redan har skrivit ut. Båda två börjar testa att själva fästa väggfästena på IPaden och den lilla knappen som ska hjälpa oss att komma åt IPadens powerknapp. De vrider och vänder på bitarna och får dem att passa ihop med IPaden. Per visar oss på väggen hur tanken är att allt ska monteras. Nu vill även Saga och Ilse testa hur delarna kan passa in på IPaden. För att få se hur 3D-skrivaren fungerar så får vi testa att printa ut små skiftnycklar som vi får ta med oss som ett minne. Vi tittar på bilden i datorn över det som ska printas och får sedan trycka på connectknappen och se hur skiftnyckeln skapas i skrivaren.

Vidareutveckling och Sinneslabbet

Medan barnen utforskar resten av Makerspace diskuterar de vuxna hur väggfästena kan utvecklas ännu ett steg för att de ska passa verksamheten på avdelningen.

Som avslutning får vi utforska Makerspaces egna Sinneslabb vilket passar oss perfekt som har Sinnen som projekt på avdelningen. Där finns mängder av spännande saker att testa som exempelvis en overhead som projicerar på väggen där färgglada klossar bildar spännande mönster, blu-botar, 4D-frames och en greenscreen.

Greenscreen

Hade du tappat bort dig? Nä, Matilda trollade bort mig!

När Ilse kommer tillbaka till förskolan berättar hon att hon ”försvann” när hon var på Makerspace. Oj då, var du försvunnen? Hade du tappat bort dig? ”Nä, Matilda trollade bort mig!”. Förklaringen var att Ilse bar en helgrön overall, så när hon gick till greenscreenen så försvann hela hennes kropp förutom huvudet på kameraskärmen. Nu väntar vi med spänning på hur nästa version av väggfästena kommer att se ut och om de kommer att möta våra specifika krav som behövs på Ekorren. /Fia

, , , , ,

Comments are closed.